Olagligt med lotteri utan tillstånd

Det är långt ifrån ovanligt att olika företag, organisationer och liknande anordnar lotterier på Facebook. Men att göra så utan tillstånd är faktiskt olagligt.

triss-lott-skrapa

Tidigare har vi skrivit om att det behövs tillstånd för att man ska få bedriva spelsajter på nätet med casinon.

”Spel i all ära, men det gäller att veta vad som är tillåtet och inte tillåtet – annars kan det oväntat bli böter eller förbud samt vite.” Läs mer.

Ett tillstånd behövs inte bara för att få driva verksamhet på nätet med spel om pengar. Man får heller inte ha en verksamhet offline som tjänar pengar på spel om man inte har tillstånd. På Dalademokratens hemsida kan man läsa att ett kommunalt bolag vid namn Kopparstaden bedrivit ett olagligt lotteri där man skulle besöka en hemsida och för att hitta information som man sedan publicerade i kommentatorsfältet på Kopparstadens Facebook-sida. Vinsten som lottades ut var på 995 kronor.

Får en erinran

På grund av att detta enligt Lotteriinspektionen kunde betraktas som ett lotteri så blev det alltså olagligt. Lotteriinspektionen han dock inte upptäcka lotteriverksamheten förrän priset lottats ut men hade man fått vetskap tidigare hade man skickat en erinran till bolaget. I den erinran hade man uppmanat Kopparstaden att avsluta lotteriet alternativt hade man fått formulera om det så att lotteriet istället blev en tävling, vilket är lagligt. Om Kopparstaden skulle ha struntat i erinran hade det kunnat bli en polissak med böter som följd. Det är faktiskt inte helt ovanligt att en sådan här sak slutar på det sättet.